Torghatten - fjellet med hull igjennom.

Torghatten, med sitt særpregede hull tvers igjennom er både nasjonalt og internasjonalt kjent. Sagnet sier at det var Hestmannens pil som dannet hullet, mens de faglærte mener det var isen som gravde ut det imponerende hullet. I dag kan du enkelt sykle eller kjøre til Torghatten fra Brønnøysund.

Dette hullet, som er 160 meter langt, 35 meter høyt, og 20 meter bredt, ble skapt under istiden. Is og vann gravde møysommelig i de løse bergartene, mens de hardere bergartene i fjellets topp stod imot.

Tilblivelsen av hullet kan en blant annet lese mer om i heftet "Torghatten - en kunnskapsbasert kultursti"

Parkering/adkomst: Parkering ved Torghatten Camping - egen tilrettelagt parkering før en kommer ned til parkeringsområdet. Godt skiltet fra Brønnøysund sentrum - 12 km ut til "Torget".

Vanskeligsgrad/kart: Enkel tur, men bratt oppstigning. Ingen kart nødvendig. 15-20 minutter opp.

Slik kan du oppleve Torghatten

Det er flere måter å oppleve Torghatten på, her er noen  forslag.

Turforslag: Torghatten opp

Turforslag: Torghatten opp

Torghatten, utenfor Brønnøysund, er et kjent landemerke langs Norskekysten og en av de aller mest besøkte severdigheter langs Kystriksveien. Turen opp i hullet er enkel og tar bare få minutter og en lar seg imponere over hullets dimensjoner og ikke minst utsikten.

Sykkeltur til Torghatten

Sykkelturen ut til Torghatten anbefales på det sterkeste. Den er enkel (ca 15 km hver vei, dvs. ca 2 timers sykling totalt), og går i et vakkert og variert landskap. Sett av ca 3 timer totalt inkludert vandringen opp til hullet.

Norsk havbrukssenter har omvisninger hele året.
Norsk havbrukssenter har omvisninger hele året.

På veien ut til Torghatten passerer dere Norsk Havbrukssenter. Her bør dere stoppe og få med dere omvisning på et moderne havbruksanlegg. Daglige omvisninger på faste tidspunkter. Passer veldig godt for familier.

Sykkelutleie: Sykler leier dere på turistkontoret i Brønnøysund. Kommer dere med fly kan dere få de levert til flyplassen, alt velges i sykkelbookingen.

Overnatting og servering ved Torghatten

Torghatten Camping og Strandrestaurant og Torgarhaugen Bed & Breakfast ligger ved foten av Torghatten. Campingen tilbyr ferdig oppredde hytter (inkludert vask), og har en restaurant som holder høy internasjonal standard.

Torghatten Camping

Torghatten Camping

Torghatten Camping ligger vakkert til ved foten av fjellet Torghatten, ca 15-20 min. med bil fra Brønnøysund sentrum. Anlegget har høystandard leiligheter og hytter. Her kan du også spise godt på Strandrestauranten.

Torghatten Strandrestaurant

Torghatten Strandrestaurant

I Torghatten StrandRestaurant fokuseres det på matopplevelser med utgangspunkt i lokalt fanget fersk fisk fra Helgeland. Bordbestilling.

Torgarhaugen Bed & Breakfast Torghatten

Torgarhaugen Bed & Breakfast Torghatten

Torgarhaugen Bed & Breakfast er et helt nytt overnattingssted ved foten av det sagnomsuste fjellet Torghatten rett utenfor Brønnøysund. Torgarhaugen tilbyr rimelig overnatting i rom med eller uten frokost.