Verdens vakreste turistvei

Kystriksveien byr på flotte opplevelser, både for den som kjører egen bil, og ikke minst den som velger å ta sykkelen fatt. Langs ruta vil du møte på mange kjente severdigheter. Leka, Torghatten, De Syv Søstre, Svartisen og Saltstraumen ligger som perler på en snor og er lett tilgjengelige. Velkommen til en av verdens vakreste turistveier.

OFTE STILTE SPØRSMÅL

HVOR MANGE DAGER BØR VI BEREGNE?
Du kan kjøre Kystriksveien på en dag, men det er ikke noe vi anbefaler. Er du på ferie bør du kanskje bruke en uke. Da har du også tid til å besøke noen av de mange øyene langs veien.

BØR JEG BESTILLE FERJEPLASS?
Det er ikke mulig å bestille plass på ferjene langs Kystriksveien. Møt opp i god tid (dvs. ca. 30 min) før avgang. Normalt er det ikke ferjekøer langs Kystriksveien, men i juli når trafikken er på topp kan du måtte regne med noe ventetid.

BØR JEG BESTILLE OVERNATTING PÅ FORHÅND?
I juli bør du absolutt bestille overnatting på forhånd. Ofte viser det seg at man ender opp med å bruke uforholdsmessig mye tid på å finne et overnattingssted. Tenk på hvor mye spennende du kunne ha gjort i stedet.

HVOR MANGE FERJER ER DET LANGS KYSTRIKSVEIEN?
Langs selve Fv17 er det 6 ferjer. Velger du å kjøre Fv769 mellom Namsos og Rørvik blir det totalt syv. I tillegg kommer ferjene ut til øyene.

HVOR MYE KOSTER FERJENE?
To av ferjeovergangene på Fv 17 (og flere andre øyferjer) er nå gratis. Og det er ventet at ytterligere to til langs selve Kystriksveien/ Fv17 blir gratis på sensommeren i 2023.  For de andre bestemmes prisen på ferjene av kjøretøyets lengde.  For bil med henger (f.eks campingvogn) gjelder egne takster (bil med henger under totalt 10 meter er to ganger ordinær biltakst.  Over 10 meter er det tre ganger ordinær biltakst.

Vi anbefaler å ordne deg en Autopass Ferjekonto som gir 50 % rabatt. Dette er en forhåndsavtale hvor du betaler inn et beløp på forhånd og trekkes automatisk beløpet fratrukket rabatt. For mer info se autopassferje.no 

KAN JEG BETALE MED KORT PÅ FERJENE?
De fleste ferjene benytter Autopass som betalingsmåte. Du får 50% rabatt på ferjene med forskuddsavtale hos Autopassferje. Hvis du ikke har Autopass-brikke eller forskuddsavtale for ferje, men ikke ønsker betaling over faktura, kan du opprette profil og registrere ditt betalingskort gjennom FerryPay-ordningen. Du finner mer informasjon om dette på autopassferje.no.

HVA BØR JEG IKKE GÅ GLIPP AV LANGS KYSTRIKSVEIEN?
Det vil nok variere fra person til person, men noen høydepunkter ligger så opp i dagen at det ville være synd "å bare kjøre forbi". Bruk tid på å planlegge turen. Benytt gjerne den årlige reisehåndboka for Kystriksveien og besøk turistkontorene langs veien. I Reisehåndboka finner du blant annet en topp-20 liste over severdigheter. Du som har lyst til å sette deg grundig inn i severdighetene langs Kystriksveien, bør lese den nye reiseguiden fra Olav Breen. Den finner du i travel-shop.no.

HVOR KJØRER JEG FØR OG ETTER KYSTRIKSVEIEN?
I sør ligger Innherred og Steinkjer, hvor Kystriksveien starter. Du kan svinge av E6 før du kommer til Steinkjer og ta Den Gyldne Omvei, som er en spennende avstikker for den matglade og kunstinteresserte. På Innherred ligger Stiklestad Nasjonale Kultursenter. Trondheim ligger ca 120 km sør for Steinkjer.

Mange fortsetter turen fra Bodø til Lofoten med ferje til Moskenes. Litt lenger nord ligger Vesterålen med blant annet Andøya (Hvalsafari).

ER DET GODE LADEMULIGHETER FOR ELBIL?

På denne siden kan du finne ladestasjoner langs Kystriksveien.

KAN VI SE MIDNATTSOLEN LANGS KYSTRIKSVEIEN?
Midtnattsolen kan du se fra Polarsirkelen og nordover fra ca. 5 juni til 10 august. Det er flere flotte utsiktspunkter langs Kystriksveien,  for eksempel fra Dønnesfjellet på Dønna eller fra Ureddplassen (langs Fv17) mellom Gildeskål og Meløy kommune.

HVA ER KYSTRIKSVEIEN?

Kystriksveien er Fylkesvei 17 fra Steinkjer til Bodø, samt tilstøtende områder/øyer. Veien er på hele 650 km, går gjennom 21 kommuner og to fylker. Det er seks ferger på strekningen. For å få mest mulig ut av turen anbefaler vi minst fem dager på ruta.

De fleste kjører egen bil/bobil og det gir selvsagt en stor frihet, men opplevelsen blir minst like bra om du velger å kombinere med offentlig transport eller sykkel.

MED SYKKEL: Kystriksveien er ideell for sykling. Du kan ta en 2-3 dagers sykkeltur med egen eller leid sykkel eller kanskje sykle hele Kystriksveien. Om du ønsker en fysisk utfordring eller en enklere og kortere tur er det mange muligheter. Vi tilbyr ferdige sykkelturer med reiseleder, hvor bagasjetransport, leie av sykler og overnatting m.m er inkludert. Se ellers våre sykkelsider.

MED OFFENTLIG TRANSPORT: Det et godt mulig å oppleve Kystriksveien med offentlig transport. Knutepunktene Trondheim/Namsos, Brønnøysund, Mosjøen, Sandnessjøen, og Bodø er naturlige startpunkter enten via fly eller tog og buss.

HVA BEHØVER JEG AV INFORMASJON?

Kystriksveien Reisehåndbok er en gratis guide med informasjon om fergeruter, overnatting og severdigheter. Den gis ut hvert år. Boka er gratis, men du betaler litt for frakt.

I vår nettbutikk finner du en rekke gode kart og bøker. Den nye reiseguiden av Olav Breen: Kystriksveien- reis langsomt opplev mer er utmerket for deg som vil ha litt mer enn korte brosjyretekster.

Kystriksveien Reisehåndbok

Kystriksveien Reisehåndbok – gratis brosjyre Det kan være utfordrende å planlegge en reise langs Kystriksveien. Mulighetene er mange; det er flust av spennende avstikkere og mindre kjente perler langs veien. Ikke minst bør du planlegge etappene ut i fra ferjer, hurtigbåt og eventuelt annen offentlig transport. Vil du ha litt hjelp på veien, kan du … Les mer