fbpx

Museum langs Kystriksveien

Lokalhistoriske samlinger og bygdemuseum finner du langs hele Kystriksveien. Her finner du redskaper, gjenstander og bygninger som forteller om livet langs verdens vakreste kyst - fra kystbondens tøffe virkelighet til handelsstededenes posisjon som maktsentra.

Norsk Havbrukssenter

Norsk Havbrukssenter

Har du lyst til å bli bedre kjent med oppdrettsfisk og livet i havet? På Norsk Havbrukssenter kan du lære om moderne fiskeoppdrett og miljøet rundt oppdrettsanleggene.

Nevernes Havn

Nevernes Havn

Nevernes Havn - senter for kystkultur på Helgeland. Nevernes havn kan tilby et imponerende mangfold av ulike historiske utstillinger, kunstgallerier, krigsmuseum, og informasjonssenter for Lomsdalen nasjonalpark.

Norsk luftfartsmuseum

Norsk luftfartsmuseum

Norsk Luftfartsmuseum er Norges nasjonale museum for luftfart. På museet kan du oppleve luftfart og luftfartens spennende historie på nært hold.

Norsk Sagbruksmuseum

Norsk Sagbruksmuseum

Norsk Sagbruksmuseum, Spillum Dampsag & Høvleri er ett av 14 nasjonale teknisk-industrielle kulturminner og en tidsboble der du reiser tilbake til 1800-tallets sagbruksindustri.

Gildeskål kirkested

Gildeskål kirkested

På det gamle kirkestedet i Gildeskål, kan du oppleve suset av gammel kulturhistorie! Her ligger den tradisjonsrike middelarlderkirken av stein fra 1100-årene med sitt vakre og særegne inventar, slik det var for over 300 år siden!

Bindal Museum

Bindal Museum

Bindal museum har to avdelinger.s Det nye museet ligger i Terråk sentrum og viser blant annet Bindals stolte båtbyggertradisjoner. Den andre avdelingen ligger på Vassås og er et tradisjonelt bygdemuseum som forteller historien om husmannsvesenet.

Hildurs Urterarium

Hildurs Urterarium

Hildurs Uterarium har vært et samlingspunkt for mennesker helt siden vikingtiden, og ennå den dag i dag samles folk fra fjern og nær for å nyte fantastisk natur, smakfull mat og godt selskap. Vi som ønsker deg velkommen på Hildurs Urterarium ser på oss selv som en stor familie. I stor grad er vi faktisk det, og det er vårt eget hjem vi inviterer deg inn i.

Dønna Museum

Dønna Museum

Nordvika gamle handelssted ligger på øya Dønna på Helgeland, og representerer et av de gamle nordnorske handelsstedene. Handelsstedet var på sitt mest velbeslåtte i 1880-åra og hadde i sin tid både handel, gjestgiveri, poståpneri og telefonsentral.

Namdalsmuseet

Namdalsmuseet

Namdalsmuseet ligger like ved sentrum av Namsos. I dag er museets hovedarbeidsfelt kulturhistorien for midtre og indre Namdal. Museet består av 24 hus og over 13 000 gjenstander og fotografier. Som kulturhistorisk museum har Namdalsmuseet gjenstander spredt over en rekke tema.

Kunstmuseet NordTrøndelag

Kunstmuseet NordTrøndelag

Kunstmuseet NordTrøndelag tilbyr spennende salgsutstillinger av aktuelle samtidskunstnere, samt utstillinger fra fast samling og visning av Johs Rians kunst i Riangalleriet.

Kystmuseet Rørvik

Kystmuseet Rørvik

Møt norsk kystkultur og kystnæring gjennom utstillinger og historiske vandringer i Kystmuseet Rørvik, Berggården gamle handelsted og andre bygninger i Rørvik.

Sømna bygdetun

Sømna bygdetun

Bygdetunet finner du i det som en gang ble kalt Viks vakreste hage. Det ligger vakkert til ved Sømna kirke i nærheten av dagens sentrum i Vik, langs Kystriksveien Fv17. Et trivelig stopp med koselig museumsbutikk.

Velfjord Bygdemuseum

Velfjord Bygdemuseum

Bygninger og gjenstander fra bonde- og fiskekulturen. Velfjord bygdemuseum ligger i vakre omgivelser ved Strengevatnet i Brønnøy kommune. Dette er en del av Helgeland Museum og det finnes også en egen avdeling i Hommelstø, noen få kilometer unna.

Vevelstad museum

Vevelstad museum

Kom til Vevelstad og opplev begivenhetsrik kultur og historie gjennom 6000 år! I tillegg til det tradisjonelle bygningene kan du oppleve en geologi utstilling som er en del av Trollfjell Geopark. Et trivelig og interessant stopp langs Kystriksveien.

Petter Dass-museet

Petter Dass-museet

Petter Dass-museet og Alstahaug er Nordland fylkeskommunes tusenårssted. Museet formidler kulturarven etter dikterpresten Petter Dass. Petter Dass-dagene arrangeres 11-14 juni. Er du interessert i historie eller arktektur bør du stoppe her.

Opplev Sør-Gjæslingan

Opplev Sør-Gjæslingan

Lei ei rorbu eller væreierens bolig i det historiske fiskeværet Sør-Gjæslingan, eller ta en dagstur via Namsos eller Rørvik.

Skreifestivalen i Rørvik: 19.-21 mars 20

Skreifestivalen i Rørvik: 19.-21 mars 20

En gang i året skjer det et under ! Da kommer den elskovssyke skreien fra Barentshavet til Viknaværene på Namdalskysten. Skreifestivalen er en hyllest til en viktig næring på Namdalskysten.

Herøy Bygdesamling

Herøy Bygdesamling

Herøy Bygdesamling ligger idyllisk til på den gamle Prestegården på øya Herøy like utenfor Sandnessjøen og i nærheten av ferjeleiet Flostad. Med utsikt mot Dønnmannen og De Syv Søstre er ikke fotomotivene her vanskelig å finne.

Falch Gamle Handelssted

Falch Gamle Handelssted

Handelsstedet fra 1920-tallet viser utstillinger om nyere fiskerihistorie og kystkultur fra Helgeland. En liten avstikker fra Fv17 i Rødøy hvor du kan kose deg i museets kafe med uteservering.

Brestua

Brestua

Brestua ligger i Meløy, ved Svartisen som er norges nest største isbre. Her serveres lunsj, kaffe og middag gjennom hele sommerhalvåret. Du kan nyte utsikten eller velge å gå helt inn til isen herfra.

Nordarnøy Kystfort

Nordarnøy Kystfort

Tysk festningsanlegg fra 2.verdenskrig, bygd 1941/42. Anlegget ligger på Nordarnøy om lag 6 km fra fergekaia på Sørarnøy.

Langsanden

Langsanden

Langsanden er over 2 kilometer lang, og er nok en av de største sandstrendene du har sett i Norge. Det store kunstprosjektet «SALT» ble gjennomført her gjennom 2014 og 2015

Salmon Center Gildeskål

Salmon Center Gildeskål

I visningssenteret på land kan du gå ned i midten av et kjempestort akvarium (over ti meter i diameter). Da befinner du deg med laks svømmende rundt deg på alle kanter.

Øya Langholmen landskapsvernområde

Øya Langholmen landskapsvernområde

I det vakre området i Øya/Langholmen landskapsvernområde på Inndyr kan du vandre langs fjæresteinene i et område med store botaniske verdier.

Den glömda staden og Thai-huset

Den glömda staden og Thai-huset

En annen tid, et annet sted. Lite vet de som passerer forbi, hva som skjuler seg noen hundre meter fra Kystriksvegen. En gammel bosetting, et Thailandsk landskap, et samisk bygg. Eller er det det?

Ureddplassen - Nasjonal Turistveg

Ureddplassen - Nasjonal Turistveg

Ureddplassen er et av nordlandskystens aller beste steder for å beskue både øyriket og midnattssol. Rasteplassen tilbyr en mektig utsikt mot storhavet, mot Fugleøya og Lofotveggen. Ureddplassen er en del av Nasjonal Turistveg Helgelandskysten.

Storglomvassdammen

Storglomvassdammen

Ved enden av fjellveien opp til Glomfjellet i Meløy kommer du til den enorme Storglomvassdammen, som er verdens største steinfyllingsdam. Dammen rommer utrolige 3,5 milliarder kubikkmeter vann, eller tilsvarende ca 500 liter vann hver til alle innbyggerne på jorden !

Myken Destilleri

Myken Destilleri

I det gamle fiskemottaket i det tradisjonelle fiskeværet Myken, 32 km fra fastlandet, finnes nå verdens første arktiske whiskydestilleri, som startet opp i 2014.

Grønsvik Kystfort

Grønsvik Kystfort

Grønsvik Kystfort ligger rett ved trafikknutepunktet Stokkvågen i Lurøy kommune, ca en times kjøring nord for Nesna og 2,5 time nord for Sandnessjøen. Tysk kystfort fra 2. verdenskrig, tilrettelag med stier og belysning. Utstillinger i museumsbygg.

Myrvoll Kulturgård

Myrvoll Kulturgård

Ved Svartisen i Meløy kommune ligger Myrvoll Kulturgård. En opplevelse du bør unne deg og ditt reisefølge. Spis hjemmelaget mat, besøke gårdens kunstgalleri og nyt fred og ro. Noen beskriver det som en reise 100 år tilbake i tid.

Holm Kulturminneløype

Holm Kulturminneløype

Holm Kulturminneløype starter like ved Holm camping og er ca 3 km lang. Ferden går via Solstad gamle kirke og kirkegård, som var hovedkirkegård for ytre Bindal gjennom 250 år. Løypa er egnet for deg som vil gå tur, trene, nyte utsikten eller er nysgjerring på lokalhistorien.

Vega Verdensarvsenter

Vega Verdensarvsenter

Vega Verdensarvsenter ligger like ved vakre Nes på Gardsøya. Gjennom utstillinger og aktiviteter blir du tatt med inn i fiskerbondens og øyværingenes liv - og får lære om bakgrunnen for verdensarvstatusen. I løpet av besøket kan du se, høre, smake og lukte verdensarven. Kafé.

Jektefartsmuseet

Jektefartsmuseet

Jektefartsmuseet i Bodø tar deg med om bord på en seilas inn i den spennende historien om jektefart og handel langs norskekysten. Vår unike bevarte jekt Anna Karoline er navet i vår utstilling.

Lovund og Lundefuglen

Lovund og Lundefuglen

Omlag 200 000 Lundefugler befinner seg på øya Lovund i sommerhalvåret. Om du tar turen opp i Lundeura får du sett fuglen med det karakteristiske og fargerike nebbet. Skal du du besøke Lovund må du beregne minimum en overnatting. Du vil ikke angre.

Træna Museum

Træna Museum

Træna Museum er en del av Helgeland Museum og ligger på Norges eldste fiskevær Træna. Langt ut i havet på Helgelandskysten. Her kan du oppleve den spennende og gripende utstillingen Træna Hawaii.

Den Gilde omvei - Gildeskål

Den Gilde omvei - Gildeskål

Den Gilde Omvei tar deg fra fylkesvei 17 og ut mot Sandhornøya og videre til Inndyr. En fantastisk avstikker om du ønsker storslagne naturopplevelser og kultur/historie. Høydepunktene er Langsanden ei 2 km lang sandstrand og Gildeskål Gamle kirke.

Ørnes handelssted

Ørnes handelssted

Handelsstedet ble etablert i 1794 på Ørnes i Meløy. I dag er dette et museum med en koselig kafé og to utstillinger. Dene ene om "fiskerbondesamfunn til industrisamfunn". Den andre Operasjon Muskedunder fra 2. verdenskrig.

Bymuseet i Bodø

Bymuseet i Bodø

Ønsker du å bli bedre kjent med Bodø by legger du turen innom Bymuseet i Bodø. Den ærverdige bygningen fra 1903 ligger midt i sentrum. I tillegg til den faste utstillingen har museet skiftende utstillinger gjennom året.

Leirfjord Museum

Leirfjord Museum

Bergh Brygga er en del av Helgeland Museum og ligger på Nedre Leland i Leirfjord kommune, like nord for Sandnessjøen. Her kan du besøke "gammel butikken" med interiør fra 1900 og med varer som er nesten like gamle.

Nesna Museum

Nesna Museum

Museet ligger i Nesna sentrum og har utstillin- ger som viser krambuhandel, rorbuinteriør, nordlandsbåten, naustloftet, egg- og dunvær m.m.

Wangbrygga

Wangbrygga

Wangbrygga er et lite koselig museum i Bardal i Lerirfjord, en liten avstikker fra Fv17 - Kystriksveien. Museet består av en brygge hvor du finner en gammel butikk, utstillinger og en liten café.

Dønnes Kirke

Dønnes Kirke

Dønnes kirke på Dønna på Helgelandskysten har blitt kåret til Nord-Norges vakreste kirke. Her befinner Norges mest tallrike maousuleum seg. Kirken ligger like ved Dønnes Gård. En omvisning i kirken er noe du bør få med deg når du besøker Dønna.

Saltstraumen Stories

Saltstraumen Stories

Saltstraumen Stories tilbyr natur- og kulturhistoriske opplevelser rundt Saltstraumen utenfor Bodø. Aktivitetstilbudene er primært knyttet til historiske vandringer i det vakre landskapet ved Saltstraumen.