fbpx

Museer langs Kystriksveien

Lokalhistoriske samlinger og bygdemuseum finner du langs hele Kystriksveien. Her finner du redskaper, gjenstander og bygninger som forteller om livet langs verdens vakreste kyst - fra kystbondens tøffe virkelighet til handelsstededenes posisjon som maktsentra.

Norsk Havbrukssenter

Norsk Havbrukssenter Book

Har du lyst til å bli bedre kjent med oppdrettsfisk og livet i havet? På Campus Blå Norsk Havbrukssenter AS kan du lære om moderne fiskeoppdrett og miljøet rundt oppdrettsanleggene.

Nevernes Havn

Nevernes Havn

Nevernes Havn - senter for kystkultur på Helgeland. Nevernes havn byr på et imponerende mangfold av ulike historiske utstillinger, kunstgallerier, krigsmuseum, og informasjonssenter for Lomsdalen nasjonalpark.

Kjerringøy Handelsted

Kjerringøy Handelsted

På Kjerringøy, like nord for Bodø,er det et autentisk og særlig godt bevart handelsanlegg fra 1800-tallet. Vi anbefaler alle som kommer til Handelsstedet å se bildespillet ”Anna Elisabeth av Kjerringøy”, som gir en fin introduksjon til et besøk hos oss.

Norsk luftfartsmuseum

Norsk luftfartsmuseum

Norsk Luftfartsmuseum er Norges nasjonale museum for luftfart. På museet kan du oppleve luftfart og luftfartens spennende historie på nært hold.

Norsk Sagbruksmuseum

Norsk Sagbruksmuseum

Norsk Sagbruksmuseum, Spillum Dampsag & Høvleri er ett av 14 nasjonale teknisk-industrielle kulturminner og en tidsboble der du reiser tilbake til 1800-tallets sagbruksindustri. Museet ligger langs Kystriksveien (Fv17) like sør for Namsos sentrum.

Bindal Museum

Bindal Museum

Bindal museum har to avdelinger. Det nye museet ligger i Terråk sentrum og viser blant annet Bindals stolte båtbyggertradisjoner. Den andre avdelingen ligger på Vassås og er et tradisjonelt bygdemuseum som forteller historien om husmannsvesenet.

Dønna Museum

Dønna Museum

Nordvika gamle handelssted ligger på øya Dønna på Helgeland, og representerer et av de gamle nordnorske handelsstedene. Handelsstedet var på sitt mest velbeslåtte i 1880-åra og hadde i sin tid både handel, gjestgiveri, poståpneri og telefonsentral.

Namdalsmuseet

Namdalsmuseet

Namdalsmuseet ligger like ved sentrum av Namsos. I dag er museets hovedarbeidsfelt kulturhistorien for midtre og indre Namdal. Museet består av 24 hus og over 13 000 gjenstander og fotografier. Som kulturhistorisk museum har Namdalsmuseet gjenstander spredt over en rekke tema.

Kunstmuseet NordTrøndelag

Kunstmuseet NordTrøndelag

Kunstmuseet NordTrøndelag viser skiftende utstillinger av nasjonale og internasjonale kunstnere, samt utstillinger fra museets faste samling. Museet jobber aktivt med formidling av kunst gjennom omvisninger, kunstverksted og Den Kulturelle Skolesekken.

Kystmuseet Rørvik

Kystmuseet Rørvik

Møt norsk kystkultur og kystnæring gjennom utstillinger og historiske vandringer i Kystmuseet Rørvik, Berggården gamle handelsted og andre bygninger i Rørvik.

Sømna bygdetun

Sømna bygdetun

Sømna Bygdetun finner du i det som en gang ble kalt Viks vakreste hage. Det ligger vakkert til ved Sømna kirke i nærheten av dagens sentrum i Vik, langs Kystriksveien Fv17. Et trivelig stopp med koselig museumsbutikk.

Velfjord Bygdemuseum

Velfjord Bygdemuseum

Bygninger og gjenstander fra bonde- og fiskekulturen. Velfjord bygdemuseum ligger i vakre omgivelser ved Strengevatnet i Brønnøy kommune. Dette er en del av Helgeland Museum og det finnes også en egen avdeling i Hommelstø, noen få kilometer unna.

Vevelstad museum

Vevelstad museum

Besøk Vevelstad Museum og få innblikk i begivenhetsrik kultur og historie gjennom 6000 år! I tillegg til det tradisjonelle bygningene kan du se en geologiutstilling som er en del av Trollfjell Geopark. Et trivelig og interessant stopp langs Kystriksveien.

Petter Dass-museet

Petter Dass-museet

Petter Dass-museet og Alstahaug er Nordland fylkeskommunes tusenårssted. Museet formidler kulturarven etter dikterpresten Petter Dass. Petter Dass-dagene arrangeres 11-14 juni. Er du interessert i historie eller arktektur bør du stoppe her.

Herøy Bygdesamling

Herøy Bygdesamling

Herøy Bygdesamling ligger idyllisk til på den gamle Prestegården på øya Herøy like utenfor Sandnessjøen og i nærheten av ferjeleiet Flostad. Med utsikt mot Dønnmannen og De Syv Søstre er ikke fotomotivene her vanskelig å finne.

Falch Gamle Handelssted

Falch Gamle Handelssted

Handelsstedet fra 1920-tallet viser utstillinger om nyere fiskerihistorie og kystkultur fra Helgeland. En liten avstikker fra Fv17 i Rødøy hvor du kan kose deg i museets kafe med uteservering.

Nordarnøy Kystfort

Nordarnøy Kystfort

Tysk festningsanlegg fra 2.verdenskrig, bygd 1941/42. Anlegget ligger på Nordarnøy om lag 6 km fra fergekaia på Sørarnøy.

Grønsvik Kystfort

Grønsvik Kystfort

Grønsvik Kystfort ligger rett ved trafikknutepunktet Stokkvågen i Lurøy kommune, ca en times kjøring nord for Nesna og 2,5 time nord for Sandnessjøen. Tysk kystfort fra 2. verdenskrig, tilrettelag med stier og belysning. Utstillinger i museumsbygg.

Myrvoll Kulturgård

Myrvoll Kulturgård

Ved Svartisen i Meløy kommune ligger Myrvoll Kulturgård. Dette er en opplevelse du bør unne deg og ditt reisefølge. Spis hjemmelaget mat, besøk gårdens kunstgalleri og nyt fred og ro. Noen beskriver det som en reise 100 år tilbake i tid.

Vega Verdensarvsenter

Vega Verdensarvsenter

Vega Verdensarvsenter ligger like ved vakre Nes på Gardsøya. Gjennom utstillinger og aktiviteter blir du tatt med inn i fiskerbondens og øyværingenes liv - og får lære om bakgrunnen for verdensarvstatusen. I løpet av besøket kan du se, høre, smake og lukte verdensarven. Kafé.

Jektefartsmuseet

Jektefartsmuseet

Jektefartsmuseet i Bodø tar deg med om bord på en seilas inn i den spennende historien om jektefart og handel langs norskekysten. Vår unike bevarte jekt Anna Karoline er navet i vår utstilling.

Træna Museum

Træna Museum

Træna Museum er en del av Helgeland Museum og ligger på Norges eldste fiskevær Træna, langt ut i havet på Helgelandskysten. Her kan du oppleve den spennende og gripende utstillingen Træna - Hawaii.

Ørnes handelssted

Ørnes handelssted

Handelsstedet ble etablert i 1794 på Ørnes i Meløy. I dag er dette et museum med en koselig kafé og to utstillinger; den ene tar for seg de historiske linjene fra "fiskerbondesamfunn til industrisamfunn". Den andre forteller historien om Operasjon Muskedunder fra 2. verdenskrig.

Bymuseet i Bodø

Bymuseet i Bodø

Ønsker du å bli bedre kjent med Bodø by legger du turen innom Bymuseet i Bodø. Den ærverdige bygningen fra 1903 ligger midt i sentrum. I tillegg til den faste utstillingen har museet skiftende utstillinger gjennom året.

Leirfjord Museum

Leirfjord Museum

Bergh Brygga er en del av Helgeland Museum og ligger på Nedre Leland i Leirfjord kommune, like nord for Sandnessjøen. Her kan du besøke "gammel butikken" med interiør fra 1900 og med varer som er nesten like gamle.

Nesna Museum

Nesna Museum

Museet ligger i Nesna sentrum og har utstillin- ger som viser krambuhandel, rorbuinteriør, nordlandsbåten, naustloftet, egg- og dunvær m.m.

Wangbrygga

Wangbrygga

Wangbrygga er et lite koselig museum i Bardal i Lerirfjord, en liten avstikker fra Fv17 - Kystriksveien. Museet består av en brygge hvor du finner en gammel butikk, utstillinger og en liten café.

Saltstraumen Stories

Saltstraumen Stories

Saltstraumen Stories tilbyr natur- og kulturhistoriske opplevelser rundt Saltstraumen utenfor Bodø. Aktivitetstilbudene er primært knyttet til historiske vandringer i det vakre landskapet ved Saltstraumen.